Saturday, September 23

Денот кога сме дојдени на СВЕТ ни ја одредува СУДБИНАТА: Во недела се раѓаат среќни ДЕЦА, а ова треба да ги загрижи родените во ВТОРНИК!

Денот кога сме дојдени на СВЕТ ни ја одредува СУДБИНАТА: Во недела се раѓаат среќни ДЕЦА, а ова треба да ги загрижи родените во ВТОРНИК!

За џабе не се вели „црн петок“, „среќна недела“, „луда среда“. Така почнаа да им се припишуваат одредени особини на луѓето, а еве што открива за вас денот кога сте родени:

Понеделник
Понеделник е првиот ден во неделата и се смета и за најсреќниот. Се вели дека детето родено во понеделник ќе има долг и успешен живот.

Како што започнува новата недела, овој ден е идеален за започнување бизнис од секаков вид. Христијаните веруваат дека Бог го започнал создавањето на светот во понеделник, па затоа е добро човекот да започне некој значаен потфат на тој ден.

вторник
Вториот ден од неделата се смета за најнесреќен ден, па ни родените на тој ден нема да имаат лесен живот. Во вторник, традицијата вели, дури и „волците си го чуваат крзното“.

На овој ден не треба да започнувате никаква работа, бидејќи тоа е лоша среќа, па работата ќе тргне наопаку и нема да заврши добро.

Една народна поговорка вели: „Ме спаси мајка ми од се, освен од низата деветти вторник“. Ова само покажува колку е негативен вторник во верувањето на македонскиот народ.

Тоа го поткрепуваат и „посебните“ вторници запишани во националниот календар – Деветти вторник, страствен вторник, црн вторник.

Среда
Среда има особено повеќеслојно значење. На овој ден, можете да започнете со работа и да одите на патување. Се верува дека бебињата родени на овој ден ќе бидат напредни и здрави. Детето кое ќе прооди во среда ќе биде среќно и богато.

Во некои делови од Македонија овој ден се смета за празник, па може да се слушне дека дојде „Велика среда“ што е особено поволно за бо лните и за оние кои страдаат.

Четврток
Се вели дека четврток е среќен ден. Постои популарна изрека: „Сите денови се добри, а четврток е најдобар“. Според верувањето, многу е добро што детето се раѓа на таков среќен ден, бидејќи тогаш ќе биде среќно и успешно во животот.

На овој ден, во минатото, почнуваше да се работи на нивите, а прикладно беше да се оди и на просење девојки. Како и во претхристијанската ера, четвртокот се празнувал како ден на плодноста, така и денес се верува дека работата на полињата, како и бракот, треба да се случува во четврток.

Петок
Според народното верување, петок е еден од несреќните денови. Се вели: „Во петок секој бизнис има лош почеток“. Освен ова, во некои делови на Македонија овој ден се смета за „нечист“ и погоден за контакт со „демонски сили“. Затоа се вели, кога некој лошо поминува во животот, му дошол „црниот петок“.

Поради ова, не треба да започнувате никаква работа во петок, бидејќи изведувачот ќе ве следи. На овој ден на многумина не им е дозволено да патуваат затоа што се плашат од нecpeеќа. А дете родено во петок, веруваат кај нас, нема да има среќа во животот.

Caбота
Сабота е ден посветен на почи натите. Tогаш се оди на гpooбиштата, ce принесуваат жpтви и палат свеќи. На овој ден човек треба да внимава да не му се случи зло.

Верувањето вели дека детето родено во сабота ќе биде необично, но токму поради тоа ќе биде имуно и на „злобните суштества“. Се вели дека родените на овој ден имаат способност да учат невербален јазик и на тој начин да разговараат со животните.

Тие ќе бидат имагинативни и интересни луѓе на кои ќе гледаат секакви „караконџули“. Се верува дека такво дете е видовито и способно да го види она што другите не можат.

Во Поморавље детето родено во сабота го нарекуваат „суботан“, а во другите региони „суботњак“. „Ниту ала не може да му наштети“ на такво дете бидејќи денот на неговото раѓање го штити. Многу верувања споменуваат дека децата родени во сабота имаат способност да откријат закопани богатства и да станат богати и успешни луѓе.

Hедела
Недела е ден за одмор. Според христијанското верување, Бог го создал светот во шест дена, а потоа на седми – недела, седнал да се одмори и да ужива во плодовите на својот труд. Затоа меѓу народот има многу верувања поврзани со овој ден, кои се однесуваат на одмор и поминување време со семејството.

Старите ја замислувале неделата како женско суштество – Света Недела. Човекот роден во недела ќе биде исклучително среќен, се верува, и ќе живее „џентлменски“ т.е. ќќе одмара често и многу (секој ден ќе му биде како недела). За среќен човек се вели: „Мајката го родила во бела недела“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *