Saturday, September 23

ДЕНЕС ПОЧНУВА ЕДЕН ОД НАЈГОЛЕМИТЕ ПОСТИ ВО MAKEДОНИЈА: Повеќето верници не знаат, но еве што никако не треба да правиме!

ДЕНЕС ПОЧНУВА ЕДЕН ОД НАЈГОЛЕМИТЕ ПОСТИ ВО MAKEДОНИЈА: Повеќето верници не знаат, но еве што никако не треба да правиме!

Најмладиот од сите повеќедневни пости, беше воведен во чест и по примерот на Пресвета Богородица.

За православните христијански верници денеска започнува двонеделниот пост на Богородица. Овој пост е еден од најстрогите и се празнува во спомен на смртта на Богородица и денот кога таа се вознесе на небото.

Постот на Богородица првпат се споменува во 9 век. Конечно беше воспоставен на Константинополскиот собор во 1166 година. Секогаш започнува на Денот на седумте браќа Макавеи и нивната мајка, кои беа маченички.

Најмладиот од сите повеќедневни пости, беше воведен во чест и по примерот на Пресвета Богородица Богородица, која времето пред cmpтта го минуваше во постојан пост и молитва.

Овој пост е најкраток, но многу строг, како Велигден.

Потсетува дека заедно со намалениот оброк и смирените страсти, милостината и простувањето се првите на патот по кој телото и душата стануваат смирена целина, која води кон знаење и спасение во Божјата благодат.

Во текот на следните две недели се јаде храна приготвена на вода, за викенд се дозволени масло и вино. Риба може да се јаде и на Преображење.

Завршува на 28 август според новиот календар, на празникот Успение на Пресвета Богородица, но ако овој празник се падне во среда или петок, како и оваа година, и тој ден нема мрсна храна, туку риба, вино и масло се јаде.

Според традиционалниот календар, празникот, особено посветен на жените и мајките, се поврзува со босилекот, растението Божјо.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *