Wednesday, October 4

Денес одбележуваме МАЛА БОГОРОДИЦА: Жените не смеат да ги прават овие работи, а ако грее СОНЦЕ, знаете какво ќе биде времето во зима

Денес одбележуваме МАЛА БОГОРОДИЦА: Жените не смеат да ги прават овие работи, а ако грее СОНЦЕ, знаете какво ќе биде времето во зима.

Македонската православна црква денес, 21 септември, го слави раѓањето на Пресвета Богородица, празник кој кај народот е познат како Мала Богородица.

Мала Богородица се вбројува меѓу 36-те големи празници во црковниот календар означени со црвена буква.

Обичаи и верувања за Мала Богородица:

На овој ден жените не треба да ја чистат куќата, да перат облека и да вршат други слични работи.

Постои верување дека на денот на Пресвета Богородица ништо не треба да се прави освен работа со раце.

На Мала Господина се вели дека не е добро да се започне некој нов бизнис, и треба да се одложи за некој од следните денови.

Овој празник народот го слави со шарени обичаи, особено посветени на поpoдувањето. Некои семејства поминуваат неколку дена во празнично расположение и во празнична облека, иако не слават и не одат на прослава, особено во регионите каде што се одржуваат мали панаѓури.

Ако е ведро на Малата Богородица:
Се верува дека кога е ведро на празникот, сонцето ќе ни се насмевнува и во текот на есента и зимата.

Божјиот дар на постарите Јоаким и Ана не беше само ќерка во нивните подоцнежни години, туку и Богородица – Марија е родена во Назарет во семејство на татко од племето Давид и мајка од племето Арон.

Според нејзиниот татко, според тоа, нејзиното потекло е царско, а според мајка ѝ архиепископија.

Веќе на тригодишна возраст, Марија била однесена во Ерусалимскиот храм, а од седумгодишна возраст живеела во атмосфера на богослужба, со молитва, везана и читање на Светото писмо.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *