Tuesday, May 30

ДЕНЕС НЕ ТРЕБА ДА ПЛАЧЕТЕ И ДА ГО ПОМИНЕТЕ ДЕНОТ ВО КАФАНА: Ова се верувања за ПРЕОБРАЖЕНИЕ ГОСПОДОВО!

ДЕНЕС НЕ ТРЕБА ДА ПЛАЧЕТЕ И ДА ГО ПОМИНЕТЕ ДЕНОТ ВО ТАВЕНА: Ова се верувања за ПРЕОБРАЖЕНИЕ ГОСПОДОВО!

Иконата на Преображението го прикажува Исус на планината, опкружен со светлина, со Илија и Мојсеј, додека тројцата апостоли лежат на земја во страв.

Денеска е Преображение Господово, еден од осумте големи Христови празници. Според народните преданија, и планината и водата почнуваат да се трансформираат, најавувајќи го доаѓањето на есента. Тоа се обичаи и верувања поврзани со денешницата.

Преображението е посветено на Христовото преобразување на гората Тавор, кога беа објавени страдањата и славата на синот Божји. Еден ден, во третата година од своето проповедање на земјата, Исус ги одвел апостолите Петар, Јаков и Јован на гората Тавор да се молат.

Додека седел и се молел, неговото лице засвети како сонцето, а облеката стана светла и бела како снег, вели Библијата. Така тој се преобразил пред нив, со што за прв пат била видлива божествената природа на Исус.

Иконата на Преображението го прикажува Исус на планината, опкружен со светлина, со Илија и Мојсеј, додека тројцата апостоли лежат на земја во страв.

Преображението Господово во православието е познато и како летно Водици, бидејќи и тогаш се отвориле небесата и се слушнал гласот на Бог Отецот. Се верува дека, во пресрет на празникот, на небото се отвора „Божјата врата“ каде се појавува самиот Господ и исполнува желби.

Обичаи и верувања
Преображението секогаш паѓа за време на постот Богородица. Затоа празничната трпеза е секогаш посна, збогатена со риба и вино.

Во црквите на крајот од светите литургии се осветува грозје. Има бројни храмови посветени на овој празник, на многу места се одржуваат саеми.

На Преображението, листот се претвора во планина, а каменот во вода, лисјата почнуваат да пожолтуваат и паѓаат, а водата станува постудена. На Преображението, небото исто така трипати се преобразува во ноќта.

Според распространетите верувања, на овој ден не треба да спиете во текот на денот, бидејќи кој дреме денеска ќе се трансформира и ќе биде поспан цела година.

Не е добро ниту некој да плаче, ниту луѓето цел ден да го поминуваат во кафеана – да не им стане навика и да не се мрзливи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *