Thursday, October 5

ДЕНЕС Е СВЕТА ПЕТКА: Задолжително направете го ова, ЕДНА РАБОТА Е ОСОБЕНО ВАЖНА ЗА ЖЕНИТЕ!

ДЕНЕС Е СВЕТА ПЕТКА: Задолжително направете го ова, ЕДНА РАБОТА ОСОБЕНО ВАЖНА ЗА ЖЕНИТЕ!

Статијата продолжува после рекламата.

По наредба на бугарскиот крал Асен била пренесена во Трново и погребана во црквата што го носи нејзиното име.

Македонската православна црква ја слави Светата великомаченичка Параскева Римљанка, попознат како Трнова Петка. Светецот е многу почитуван во нашата нација.

Со празникот Света Петка Трнова завршува малиот летен „циклус на женски празници“, во кој се вклучени и Огњена и Блажена Марија.

Римјанка по потекло, преподобната маченичка Параскева, родена во христијанско семејство, живеела во II век. По cmpтта на нејзините родители, кои биле многу богати, целото свое наследство го поделила на сиромашните и се замонашила.

Поради нејзината вера во Господ, била затворена, мачена и најпосле исечена со меч, по наредба на принцот Тараси, околу 140 година.

По наредба на бугарскиот крал Асен била пренесена во Трново и погребана во црквата што го носи нејзиното име.

Нејзините мошти подоцна биле пренесени во Константинопол. Света Петка се вели и дека е женски празник, бидејќи го празнуваат жените.

Како се слави Света Петка

Многу жени постат седум дена за да се причестат денес.

Обичај е жените да не се занимаваат со домашни работи, туку да слават и да го поминат денот во радост, мир и молитва.

Се верува дека на овој ден не е соодветно да се меси леб, да се перат алишта, да се вади пепел или да се работи каква било физичка работа, за да не трпнат рацете на жените во текот на годината.

На овој ден жените и девојките берат свежо цвеќе и со нив ги украсуваат своите домови за да владее мирот и хармонијата во нив во текот на целата година. Исто така, се верува дека денес треба да се носи нова и убава облека, особено кај девојчињата, за да ги придружува среќата.

На некои места се слават и завети и манастирски празници.

Многумина ја мешаат Света Петка Трнова, која била римјанка и се слави во август, со Света Петка, која бил гркијна и се слави во октомври, не знаејќи дека во календарот има повеќе светци со ова име.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *