Sunday, December 3

ДЕНЕС Е ДЕН НА СВЕТИТЕ МАЧЕНИЦИ: Верниците треба да го избегнуваат ОВА!

ДЕНЕС Е ДЕН НА СВЕТИТЕ МАЧЕНИЦИ: Верниците треба да го избегнуваат ОВА!

Текстот продолжува после рекламата

Ги славиме Свети Трофим, Теофим, Аполинариј и уште 13 маченици.

Уmpeле во Ликија за време на царот Диоклецијан. Бидејќи не се одрекле од Христа, биле мачени и тепани. Трофим, Теофим и уште 13 други.

После сите маки, тие беа фрлени на кладата, но Господ ги спаси. Гледајќи дека се отпорни на оган, ги исекоа со меч. Тие починале во 308 година.

На денешен ден се одбележува споменот на светиот маченик Аполинариј, ученик на Свети Петар. Го проповедал Христа дури до Дунав, до Белград и сè до Рим. Неговиот брод потонал на оваа река, па популарно е верувањето дека на овој ден треба да се избегнува пливање во реката.

Тој претрпе маченичка cmpт, бидејќи не сакаше да принесува жртви на лажните идоли.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *