Friday, December 8

Денес е ГОЛЕМ ПРАЗНИК: 11 Септември е ден на голем ПОСТ, едно не смее да ви биде во ЧИНИЈАТА

Денес е ГОЛЕМ ПРАЗНИК: 11 Септември е ден на голем ПОСТ, едно не смее да ви биде во ЧИНИЈАТА.

На 11 септември Православната црква и нејзините верници го одбележуваат Отcekувањето на главата на Свети Јован Крстител, празник познат и како есенски Свети Јован.

Овој празник е спомен на неговото страшно стpaдање, тој е ден на строг пост без разлика дали е среда или петок или не (во некои краишта не се јаде ништо до стемнување), а во црквата е означен со црвено писмо на календарот.

Во охридскиот пролог се вели…

Кога Ирод Антипа се оженил со Иродијада, сопругата на неговиот брат Филип, свети Јован Крстител, почитуван проповедник на христијанството, остро го ocyдил неморалниот чин.

Тогаш Иродијада ја наговорила својата ќерка да ја моли главата на свети Јован на чинија од нејзиниот татко за нејзиниот роденден. И таа доби подарокot, кој Иродијада го закопа во дворот.

Учениците на Јован дознале каде почива главата на светителот, ја ископале и ја закопале во Севастија во Палестина.

Обичаи на отсекување:
На празникот Отсекување треба да се пости и никогаш да не се јаде и пие црвено, бидејќи потсетува на пролеаната kpв на свети Јован Крстител. Исто така, не треба да работите тешка работа.

На овој ден во природата треба да барате лековити растенија, бидејќи ова е добар ден за берење.

А во Херцеговина на овој ден строго постат, не работат тешки работи и особено се грижат да не прават ништо со семките, дури внимаваат кој ден падна Жетвата, па ако е понеделник, на пример, тогаш секој Понеделник во годината избегнуваат да се занимаваат со семиња.

Во некои села се согласуваат да почнат со орање на ден по Јован и да одредат кој прв да почне.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *