Tuesday, May 30

Денес е Блажена Марија, заштитничка на жените: Еве што треба да направите за да можете да побарате исполнување на вашата желба

Денес е Марија Магдалена заштитничка на жените: Еве што треба да направите за да можете да побарате исполнување на вашата желба.

Текстот продолжува после рекламата.

Македонската православна црква денеска го слави споменот на Марија Магдалена, во народот позната како Блага Марија. Светецот е многу почитуван, особено меѓу жените.

Марија Магдалена, популарно позната како Блажена Марија, била блиска ученичка и придружничка на Исус Христос. Православната црква ја смета за рамна на апостолите, пишува РТС.

Синот Божји ги ослободил седумте зли демони кои ја мачеле. Таа стана верен следбеник за време на неговиот земен живот. Кога го распнаа Исуса, под крстот на Голгота, со Света Богородица, застана и Марија Магдалена.

Три пати го посетила Христовиот гроб, а по Воскресението двапати и се јавил Господ.

Според христијанското учење, таа го посетила Рим, каде што се појавила пред императорот Тибериј на кого му подарила црвено обоено јајце. Својот живот го завршила мирно, во длабока старост, во Ефес.

Нејзините свети мошти подоцна биле пренесени во Константинопол каде што била погребана во рускиот храм посветен нејзе.

Според народното верување, блажена Марија е сестра на свети Илија Громовник. Според вообичаениот календар, денеска нема работа ниту на терен ниту во куќа.

Народот верува дека, ако на нејзиниот празник, жените одат во црква, и се помолат и запалат свеќа, може да побараат исполнување на желбата и светителот нема да ги одбие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *