Saturday, September 23

ДЕНЕС ГО СЛАВИМЕ СВЕТИ ПАНТЕЛЕЈМОН: Ова е вистинскиот ден за да започнете некоја работа или да тргнете на пат!

За многу години денешниот празник и вечно и среќно име на сите кои го слават.

ДЕНЕС ГО СЛАВИМЕ СВЕТИ ПАНТЕЛЕЈМОН: Ова е вистинскиот ден за да започнете некоја работа или да тргнете на пат!

Поради неговата вера во Господ, тој беше погубен на денешен ден во 304 година.

Македонската православна црква го празнува празникот посветен на Светиот великомаченик Пантелејмон. Се празнува седум дена по свети Илија. Се верува дека секое дело денес Свети Пантелејмон ќе го благослови и ќе го направи успешно, а кој се подготвува за патување, треба да си замине денес.

Овој познат лекар живеел во четвртиот век по Христа.

Свети Пантелејмон е роден во Никомидија. Беше добар ученик, со посебна дарба за медицинските науки, пред се беше љубезен и љубезен.

Покрај медицинската вештина, која ја стекнал со проучување, на Пантелејмон му била дадена и дарба да исцелува преку молитва.

По cmpтта на татко му, тој им го поделил имотот на сиромашните и живеел скромно. Сосема бесплатно ги лекуваше сите што му се обратија за помош.

Поради неговата вера во Бог, тој беше погубен на денешен ден во 304 година, за време на прогонството на христијаните.

Се верува дека неговите мошти кои се чуваат во Хиландер, се исто така чудотворни како и неговата икона.

Името на Свети Пантелејмон се повикува при осветување на вода и осветување на оган заедно со други безсребреници и чудотворци.

Тој се смета за заштитник на медицината и фармацијата. Народот верува дека Свети Пантелија е брат на свети Илија.

Според народниот календар денеска е вистинскиот ден за започнување бизнис. Се верува дека Свети Пантелејмон ќе ја благослови секоја работа и ќе ја направи успешна.

Секој што се подготвува за патување нека си замине денес. Свети Пантелејмон бил голем патник, а денес е заштитник на сите возачи и на оние на кои патот им е втор дом.

Чести се и саемите. Се слави и како куќна слава.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *