Friday, June 2

ДЕНЕС ГО ПРОСЛАВУВАМЕ СВЕТИОТ ПРОРОК ЕЗЕКИЕЛ: Видел пропаст на еден град, направил ЧУДА и имал СИЛНИ ВИЗИИ!

Виде дека небото се отвори, дека дува силен ветер од север, од тој правец доаѓа голем облак, сред него се издига оган, а околу него свети светлина.

Македонската православна црква и верниците денеска го слават светиот пророк Езекил.

Светиот пророк Езекиел бил од еврејскиот град Сарира, а кога Навуходоносор по втор пат го освоил Ерусалим, бил одведен во заробеништво во Вавилон.

Кога имаше триесет години, а веќе пет години беше во ропство, му се појави чудесно привидение. Виде дека небото се отвори, дува силен ветер од север, од тој правец доаѓа голем облак, среде него се издига оган, а околу него свети светлина.

Среде тој облак се појавија четири животни, а секое од нив имаше по четири лица – човек, лав, теле и орел. Покрај тоа, животните имаа по четири крила, а под нив имаше човечки раце. Беа видливи и четири големи тркала, по едно до секое животно.

Животните стоеја во место кога над нив се гледаше престол, а на него многу светла човечка форма, а околу него сјај сличен на виножито. Набргу Господ разговарал со Езекиел и му рекол дека треба да ги врати поранешните верници на вистинскиот пат. Откако кажал дека му дал завиткана хартија на која пишувало „Плачење и лелекање“ и му рекол да ја изеде таа хартија.

Ја јадеше хартијата, која му беше слатка како мед, и оттогаш се исполни со пророчки дух и благодат.

Во друга прилика му покажаа слика од воскресението на mpтвите. На името, пророкот видел долина полна со суви mpтви коски, и кога Божјиот дух слегол врз нив, сите mpтви оживеале и станале на нозе.

Тие сè уште го гледаат најстрашното уништување на Ерусалим, кога Божјиот гнев ќе пресече се, освен оние кои претходно беа обележани со грчкиот знак наречен Тав, а тој знак е како нашата буква Т, која повторно е знак на крстот.

Езекиел бил голем чудотворец. Како Мојсеј, тој беше делител на водите. Имено, еднаш кога со него имало многу Евреи на реката Ховар, биле нападнати од разбојници од Халдејците. Тој со својата молитва предизвика да се раздели водата во реката и да обезбеди сув пат за гонетите луѓе да избегаат на другата страна. Тие ги поминаа Евреите на суво, а кога Халдејците тргнаа по нив, водата ги покри сите.

Во времето на голем глад, тој преку молитви им ја умножувал храната на луѓето и ги спасувал од cmpт веќе изнемоштените луѓе.

Езекиел го завршил својот живот со маченичка cmpт, кога еврејскиот старец, гледајќи дека не се откажува од преобраќањето на незнабошците, го ybил распарчувајќи го со коњи. Луѓето го подигнале неговото осакатено тело и го закопале во полето Маур.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *