Friday, December 1

ДЕНЕС ГО ПРОСЛАВИМЕ АПОСТОЛОТ КОЈ ДОЈДЕ НА МЕСТОТО НА ЈУДА: Одете во црква и направете една работа, ќе го спасите вашиот дом од зло!

ДЕНЕС ГО ПРОСЛАВИМЕ АПОСТОЛОТ КОЈ ДОЈДЕ НА МЕСТОТО НА ЈУДА: Одете во црква и направете една работа, ќе го спасите вашиот дом од зло!

Македонската православна црква и нејзините верници денеска го слават денот на свети апостол Матија.

Светиот апостол Матија бил избран да го замени Јуда Искариот по Христовото предавство и camoybиството, поради што е наречен тринаесетти апостол.

Роден е во Витлеем, а учел кај свети Симеон Богоносец во Ерусалим. Кога Господ излегол да проповеда за Божјото царство, и Матиј им се придружил на оние што Го љубеле Господа, бидејќи и тој го сакал со сето свое срце и со задоволство ги слушал и гледал Неговите зборови и дела.

Во почетокот бил вброен меѓу Седумдесетте помали Христови ученици, но бидејќи по Воскресението Господово, местото на предавникот Јуда било празно, апостолите го избрале Матија за еден од дванаесетте големи апостоли.

Откако го прими Светиот Дух, почна да го проповеда Евангелието и проповедаше во Јудеја, а потоа во Етиопија, каде претрпе големи страдања за Христа. Се верува дека проповедал и во Македонија каде сакале да го ослепат, но тој станал невидлив за своите мачители и така ја избегнал опасноста.

Откако беше во затвop, му се јави Господ и го ослободи. Подоцна се вратил во Јудеја, каде што бил обвинет и изведен на суд пред првосвештеникот Анан, пред кого бестрашно сведочел за Христа. Анан го осудил на cmpт, па го извадиле и го ybиле со камења, а подоцна со секиpa му ја отcekле главата.

Отcekyвањето на главата било римски начин на ybивање на осудените, а Евреите го користеле тој начин на mpтов човек за да им покажат на Римјаните дека ybbиениот бил исто така римски противник.

А Господ, кој ги знае сите тајни на човечкото срце, гледајќи ја искреноста и чистата совест на Матеј, го избра не само за Свој ученик, туку и за апостолска служба, а по доброволното страдање, воскресението и вознесувањето на нашиот Господ Исус Христос на небото, свети Матија ќе се вброи меѓу големите апостоли.

Бидејќи кога Јуда отпаѓа од ликот на дванаесетте апостоли и неговото место останува празно, свети Петар, врховниот апостол, станува во собранието на првите христијани и им зборува за тоа дека местото на паднатиот Јуда треба да да се исполни со избирање на еден од оние луѓе кои беа со апостоли за целото време на престојот на Господ Исус меѓу нив, така што изборот на дванаесетте апостоли избрани од Господ ќе биде целосен и беспрекорен.

„И назначија двајца, Јосиф, наречен Варсава, и Матија; и откако Му се помолија на Бога, рекоа: Ти, Господи, кој ги познаваш срцата на сите, покажи еден од овие двајца што си ги избрал, да го добие делот од оваа служба и апостолство, од кое испадна Јуда. И тие фрлаа коцки за нив, и коцките паднаа на Матија, и тој ќе им се придружи на единаесетте апостоли“ како дванаесетти.

Овој избор наскоро ќе го потврди Господ при излевањето на Светиот Дух во вид на огнени јазици: затоа што Светиот Дух почиваше на свети Матија, како и на другите свети апостоли, давајќи му еднаква благодат со нив . По слегувањето на Светиот Дух, апостолите фрлаа коцки, на која страна секој од нив ќе отиде да го проповеда Евангелието.

И како избран сад, тој го носеше името Христово не само меѓу Евреите, туку и меѓу незнабошците. Затоа што преданието ни кажува дека тој го проповедал Христовото Евангелие и во Етиопија, а таму претрпел многу неволји: го влечеле по земјата и претрпел големи искушенија.

Според некои извештаи, свети Матија го проповедал Христовото Евангелие и во Македонија. Таму го фатиле незнабошците и сакајќи да ја испитаат силата на верата што ја проповедал, му дале да се напие отровен пијалок од кој се губел видот: зашто кој го испил тој отpoв веднаш ослепувал. Меѓутоа, светиот апостол Матија, пиејќи го тој отров во името Христово, остана неповреден; па дури и заслепени од тој отров, над двесте и педесет луѓе, исцелени со полагање раце врз нив и повикување на името Христово.

Не можејќи да го поднесе тоа, ѓаволот им се јави на незнабошците во облик на мало момче, наредувајќи им да го нападнат Матијас, бидејќи тој ја уништуваше почитта на гневните. А кога сакаа да го фатат светиот апостол, иако тој одеше меѓу нив, им стана невидлив и го бараа три дена и не го најдоа.

После тоа им се јавил самиот свети апостол и доброволно се предал во нивните раце. Го врзаа со синџири и го затворија во зандана, каде што му се појавија ѓаволите кои бесно чкртаа со забите по него. Но, следната ноќ Господ му се јави во голема светлина, го зацврсти и го ослободи од неговите синџири, му ја отвори затв орската врата и го ослободи.

И кога осамна денот, светиот апостол повторно застана меѓу народот и бестрашно Го проповедаше Христа. Но, кога некои тврдоглави луѓе, не верувајќи во неговата проповед и беснеејќи против него, сакаа да го ybbијат со свои раце, земјата наеднаш се отвори и ги проголта; а оние што останаа, исплашени, се обратија кон Христа и се крстија.

Тогаш Христовиот апостол повторно се врати на својот дел – во Јудеја, и мнозина од синовите Израилеви ги обрати во Господа Христа, проповедајќи им го словото Божјо и потврдувајќи ја својата проповед со знаци и чудеса: затоа што во името на Христос, на слепите им даваше вид, ги очисти лепрозните и ги изгонуваше ѓаволите од луѓето, им даваа на сакатите да одат, на глувите да слушаат, а на тажните на животот.

Нарекувајќи го Мојсеј светец и охрабрувајќи го да го држи законот што му е даден од Бога на плочите, свети Матија истовремено поучувал на вера во Христа, кого Мојсеј однапред го објавил со знаци и предлози, кои пророците го претскажале, кого Бог Отецот го испрати воплотениот од Пречистата и Пречиста Дева за да го спаси светот.

Во исто време, свети Матија им објасни дека сите пророштва за Христа веќе се исполнети во претстојниот Месија.

Тој беше голем борец против првите ереси кои ги потресоа христијаните и ги збунија во нивната вера.

Денес одете во црква и помолете за здравје, мир и среќа. ќе го спасите вашиот дом од зло.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *