Saturday, September 23

Денеска е СВЕТ ДЕН: Многумина ВЕРУВААТ дека сега се случуваат ЧУДА, а еве за кого треба да се ПОМОЛИТЕ

Денеска е СВЕТ ДЕН: Многумина ВЕРУВААТ дека сега се случуваат ЧУДА, а еве за кого треба да се ПОМОЛИТЕ.

Денеска го празнуваме преподобниот маченик Дометиј.

Роден во Персија како незнабошец, во времето на царот Константин. Како млад човек се запознал со верата Христова, го напуштил незнабоштвото и се крстел.

Толку ја засакал вистинската вера, што оставил се световно и се замонашил во еден манастир во близина на градот Нисивија. Некое време живеат во братство, па тој тивко се оддалечува кај извесен архимандрит Нурвел, за кој се вели дека 60 години не јаде ништо зготвено.

Старецот Нурвел го направил ѓакон, а кога сакале да го натераат да стане свештеник, Дометиј побегнал во една пустинска планина и се населил во една пештера. Со пост, молитва, бдение и медитација достигна толку многу совршенство што ги исцелуваше бо лните.

Кога Јулијан Отпадникот дошол во тие краишта, слушнал за Дометиј, па испратил луѓе, кои го заѕидале жив во една пештера со двајца негови ученици. Вака се упокои овој Божји светител во 363 години и се пресели во царството Божјо.

На овој ден, според верувањата, бooлните добиваат шанса да бидат излekyвани од Дометиј. Уmpeл затоа што одел по светата земја и лekyвал бooлни, се дознало затоа што брзо се рашириле вестите за чудата. Тој почиna поради тие вести.

Тропар (глас 4): Пости на планината и ги победи замислените напади на демонските вojckи со се-оружjje Христово, себлагословено.

Повторно се облече во храброст за страдање, ybивајќи го Копрони со меч на верата: И за двајцата си овенчан од Бога, сеславен преподобен маченик Дометиј.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *