Saturday, September 23

Дарио на пат за Острог го спасил животот на момче од Белград: Светиот отец Василиј беше меѓу нас и не запре на границата за да помогнеме

Дарио на пат за Острог го спаси животот на момче од Белград: Светиот отец Василиј беше меѓу нас и не запре на границата за да помогнеме.

Уште едно чудо поврзано со Острог и Свети Василиј.

На границата на Република Српска и Црна Гора пред неколку дена се случи драматична ситуација во која Дарио Шариќ го спаси момчето Страхиња Ј.(15) кое со семејството патувало од Србија.

Дарио Шариќ и неговата девојка Бојана Шаркан се упатиле од Градишка кон манастирот Острог во Црна Гора, но не можеле да ја поминат границата бидејќи Бојана ги заборавила документите, па морале да го напуштат автобусот.

-Додека го чекавме превозот за Требиње, бидејќи решивме да го поминеме викендот таму, кога не бевме таму каде што планиравме, дојде автомобил со белградски регистерски таблички и со голема брзина помина низ граничниот премин и застана на десната страна на патот. Од возилото излегоа расплакани мајка и татко со уште две деца – вели Бојана Шаркан за порталот градискалива.

Младиот херој забележал дека нешто не е во ред и истрчал кон автомобилот.

– Дарио го тргнал на страна момчето кое било вон себе и жуборело koв и без двоумење насилно ја отворил устата и го извадил јазикот. Сите биле во шok. Никој не приоѓал.

Дарио рекол да се јават на 911, што го направил граничниот полицаец.

Додека ја чекавме брзата помош, тој се бореше за Страхиња, малку се созема, но се уште не знаејќи што се случи со него. Брзата помош по 10 минути дојде и го однесе малиот Страхиња во Требиње – вели Бојана.

Утврдено е дека момчето го имало првиот напад на епилепсиjaa, која била многу силна и долга.

Семејството е од Сурчин, а момчето подоцна од Требиње е однесено во Белград каде ќе ја прими сета потребна терапија.

– Утрово не контактираа мајката Кристина и Страхиња. Тие ја изразија својата благодарност и ја споделија на социјалните мрежи. Со сето ова сакам да кажам дека меѓу нас беше милиот Бог и светиот отец Василије и не спречи да ја поминеме границата и да му помогнеме на храбриот Страхиња – заклучи Бојана.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *