Sunday, December 3

Дали ве иpитираaт овие инсекти? Живеат ОСУМ години и шетаат по вашата ХРАНА, еве како да СЕ ОСЛОБОДИТЕ од нив

Дали ве иpитираaт овие инсекти? Живеат ОСУМ години и шетаат по вашата ХРАНА, еве како да СЕ ОСЛОБОДИТЕ од нив.

Сребрените риби се кријат преку ден, а навечер бараат храна, за која не се многу пребирливи. Јадат сè што сакаат – лушпи од кожа, мувла, грини, памук, хартија, mpтви инсекти, па дури и коса, лен, свила и вештачки материјали.

Сакаат топлина и влажност, па најчесто ќе ги најдете во бањата или во кујната, каде во текот на денот се кријат во пукнатините на ѕидовите, под лајсните или во пукнатините на фугите.

Живеат многу долго – осум години, а што е уште полошо, несат јајца во текот на целиот живот. Значи, ако сте виделе неколку од нив како трчаат низ вашата куќа, најверојатно наскоро ќе видите многу повеќе од нив.

Иако не се опасни по здравјето на луѓето, тие сакаат да лазат во отворени кутии за храна, а преку ден, покрај веќе споменатите места, често можете да ги најдете и во сифонот, а работите да бидат уште полоши – практично се невозможни да фатат затоа што се брзи.

Знаци дека имате сребрена риба во куќата:
– жолти дамки на облека од синтетички ткаенини
– мали дупки и измет оставени на стара хартија и тапет.

Овие инсекти можете да ги најдете на сите можни места, вклучително и меѓу старите книги во подрумот, под тепихот. Тоа е фотофобичен инсект (се плаши од светлина).

Овој примитивен инсект останал непроменет со милиони години, па затоа се смета за жив фосил. Тој е космополитски вид, па затоа живее во друштво на луѓе ширум светот.

Покрај местата каде што живеат луѓе, сребрената риба може да се најде и во магацини и во фабрики за бисквити и тесто.

Превенција од наезда на сребрена риба:
– Сифонот сипете го со топла вода одвреме-навреме
– Редовно проветрување на домот
– Крпење споеви, ѕидови и други места каде што можат да ползат во текот на денот

– Ако имате мувла во куќата, отстранете ја
– Стратешки поставете низ дома кесички со лаванда, кои мирисот ги одбива, како и мирисот на лимон и оцет

– Направете едноставна стапица. Намачкајте мед на парче хартија и оставете го на местото каде што сте ги виделе

Што ако веќе се појават?
Доколку веќе ги имате дома, пробајте едно од овие природни решенија:

Кедар пилевина – природен инсектицид. Можеби ви се допаѓа мирисот на дрвото, но сребрените риби воопшто не го сакаат. Ставете струготини на местата каде што сте ги сретнале.

Цимет – Слично на кедарот, ние луѓето можеби го сакаме мирисот на цимет, но сребрените риби го презираат. Ставете мелен цимет, масло од цимет или стапчиња цимет во областите на наезда.

Цитрусни овошја – Сребрените риби ги одбива и цитрусниот мирис на кората од портокал и лимон. Ако користите пилинг, треба редовно да ја менувате. lМожете исто така да направите спреј од цитрус користејќи сок од лимон и вода и да ја испрскате областа.

Каранфилче – сушеното каранфилче содржи еугенол кој ги отфрла сребрените риби. Цели каранфилче ставете ги на местата каде што сте ги виделе, пишува „24сата.хр“.

Сол – Сребрените риби сакаат сол, но ако ја јадат ќе дехидрираат и ќе ympат. Солта, исто така, ќе ја апсорбира влагата во областа.

За жал, не е лесно да се справите со наездата. Тие се издржливи, а некои студии покажуваат дека можат да преживеат без храна и до една година.

Тие предизвикуваат оштетување на местата каде што кородираат, а поради нивната бројност и примитивен изглед создаваат чувство на непријатност.

Можете да се ослободите од нив за кратко време, но не сите инсекти, бидејќи на јајцата што ги снесуваат им требаат и до два месеци да се изведат, па може да имате нова наезда на сребрена риба.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *