Friday, December 1

Грешka што ја прават многу луѓе: Ако вашата облека не мириса и покрај ОМЕКНУВАЧOT, направете го ОВА

Грешka што ја прават многу луѓе: Ако вашата облека не мириса и покрај ОМЕКНУВАЧ, направете го ОВА.

Обрнете внимание на овие ставки.

Многу луѓе мислат дека перењето алишта е многу лесно, но тоа не е вистина. Постојат голем број на стапици кои можат да ви попречат наместо да ви помогнат правилно да ја завршите оваа работа.

Често ви се чини дека колку и да ставите омекнувач на облеката, таа сепак не мириса добро, ова се најчестите грешки:

Температура
Облеката ќе ја задржи формата и бојата подолго и ќе се истроши побавно ако ја перете на пониски температури. Дополнително, топлата или ладната вода може да се справи со нечистотијата исто како и жешката ако имате добар детергент.

Само работи како постелнина може да се перат на 90°C за дезинфекција. Сè друго може да се пере на пониски температури.

Премногу детергент или омекнувач
Вишокот детергент може да го затне дозерот за детергент и да предизвика непријатни мириси, а премногу омекнувач го отежнува перењето на облеката.

Внимателно прочитајте ги дозите наведени на пакувањето и не заборавајте да ја користите мерната чаша. Ако вашите алишта се многу извалкани, користете го режимот за перење или извршете два циклуса.

Неправилното сушење влијае на вашата облека исто толку негативно како и неправилното перење. Еве неколку совети кои ќе ви помогнат да ги избегнете овие грешки:

-Не користете премногу автоматско сушење бидејќи тоа прави вашите работи побрзо да се истрошат и обезбојуваат. Не користете го на деликатна ткаенина.

– Не обесувајте плетени и волнени предмети бидејќи ќе ја изгубат формата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *