Friday, December 8

Го прашале мажот дали му здосадила жената после 10 години – Неговиот одговор го освои интернетот

Го прашале мажот дали му здосадила жената после 10 години брак – Неговиот одговор го освои интернетот.

Сопругот го прашале дали е уморен од сопругата по 10 години брак, како што тврдат повеќето. Меѓутоа, неговиот прекрасен одговор го обзема интернетот.

Ерата на постојан консумеризам во која „јас сум на прво место“ и „го правам она што прави да се чувствуваш добро“ (по секоја цена) создаде затворена култура која сака СЕ и СЕГА по секоја цена и сака да се ослободи од се што не сака, што е можно побрзо,и што не ја прави среќна.

За жал, овој менталитет влезе во браковите и создаде некои клишеа.

Речиси половина од браковите завршуваат со развод, па јасно е дека сопрузите и жените станаа потрошна роба. Бараме нешто ново, романтика, пеперутки во стомакот и го игнорираме фактот дека вистинската љубов е избор, а не чувство.

Теологот Џон Пајпер рекол: „Верувам дека повеќето парови кои биле во брак 50 или 60 години се вљубуваат и се заљубуваат еден со друг неколку пати“.

Тоа го кажувам без никаква намера да бидам смешен. Според мене, речиси е лудо да се мисли дека луѓето се „вљубени“ подеднакво во текот на годините на бракот, и тоа на ист начин како што беше на почетокот на врската. Навистина е лудо“.

Слично на тоа, блогерот на тимот DadMum реши да ја покаже реалноста на бракот откако беше прашан дали е незадоволен од „монотонијата на секојдневието“ откако беше во брак со својата сопруга 10 години.

Неговите мудри зборови за „заедно растење и наоѓање нови причини да продолжиме да се заљубуваме еден во друг“ останаа во главите на сопружниците ширум светот. Тој го напиша следново:

„Заедно сме речиси десет години.

Вчера добив порака во кој ме прашуваат дали сум сум задоволен од монотонијата на животот во долготрајна врска.

Ме прашаа дали мојата сопруга со текот на времето станала подосадна и дали сум се приспособил на тоа или сепак очекувам повеќе од неа. Знаете… за да биде повозбудливо и позабавно…

Па, тука е работата…

По десет години, многу денови изгледаат слично. Тие лесно се губат со недели, месеци и години. Но, тоа не значи дека се монотони. Тоа само значи дека ни се случуваат многу работи кои ги немало порано.

Таа не скока врз мене на секоја шанса што ја добива; таа не е истата 18-годишна девојка која ме заведе на забавата. Но, тоа не ја прави здодевна. Тоа само значи дека сега имаме обврски и обврски кои малку повеќе и се на ум.

И да, таа понекогаш е малку повеќе дрска и уморна сега. Но, тоа не значи дека таа повеќе не е забавната девојка со која се забавував.

Тоа само значи дека имаме многу работи кои се случуваат во нашите животи кои предизвикуваат стрес.

Не можете да очекувате дека работите никогаш нема да се променат во врската. Затоа што секогаш се случува. Како што поминува времето, врската престанува да биде бајка и се претвора во живот.

Доколку е под стрес, обидете се да и ги олесните обврските. Ако е уморна, дајте и време да се одмори.

Ако е нервозна, кажете и дека е одлична во тоа што го прави, а ако е несигурна, кажете и дека ја сакате сега повеќе од кога било.

Не се работи за тоа да се заљубиш еднаш и да останеш во таа состојба до крајот на животот.

Не станува збор за судење на вашиот сопружник според тоа што бил порано.

Станува збор за растење и растење заедно и наоѓање нови причини за повторно да се заљубуваме еден во друг.

Едно е сигурно… Не помислувајте ни за секунда дека на неа е да ги направи работите подобри и повозбудливи. Не можете да очекувате да се однесува како принцеза ако ја третираат како робинка.

Дајте ѝ до знаење дека сте во ова заедно. Обврска на двајцата е да го одржувате запален огнот на вашата љубов.

Мислам дека таа е навистина, навистина добра“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *