Saturday, September 23

Ги фрливме во ѓубре, а не требаше да го правиме тоа: Еве што да правиме со бројаниците ако се скинат, верниците да го почитуваат овој обичај

Ги фрливме во ѓубре, а не требаше да го правиме тоа: Еве што да правиме со бројаниците ако се скинат, верниците да го почитуваат овој обичај.

Некои сметаат дека ги носат поради мода, други поради верба во Бога, трети и поради двете причини, но факт е дека многу од луѓето денес носат бројаници на своите раце. Во продолжение можете да прочитате зошто не треба да се фрлат бројаниците доколку се скинат и што верниците можат да направат ако им се случи тоа.

Секој верник кажува молитва додека се моли со бројаница. Најчесто кажани молитви се „Молитвата на Исус“ и „Молитвата на Пресвета Богородица“. Не е невообичаено да се видат поединци кои носат повеќе бројаници на своите раце.

Таа не се користи за игра или украс, туку за молитва. Молитвата е вткаена во секој дел од бројаницата затоа што свештениците што ги прават, за време на правењето кажуваат молитви. Затоа, секогаш треба да имате на ум кога купувате бројаница дека не станува збор за моден детаљ.

Една од најголемите дилеми за бројаницата е зошто се носи на левата рака? Одговорот е едноставен – од практични причини. Додека се крстиме за време на молитвата, полесно е да ја држиме во левата рака.

Исто така, додека извршуваме дневни активности, полесно е да ги носиме на левата рака. Се разбира, нема проблем со носење бројаница на десната рака, затоа што изборот на рака не е религиозно, туку практично прашање.

Постојат и бројаници кои се носат околу вратот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *