Thursday, October 5

Генијално: Погледнете го изумот на професор Иван – Цела куќа од 80 квадрати ја загрева за 600 денари месечно

Генијално: Погледнете го изумот на професор Иван – Цела куќа од 80 квадрати ја загрева за 600 денари месечно

Генијален изум на проф. Иван со кој цела куќа од 80 м2 ја загрева за само 600 денари.

Текстот во продолжение после рекламата.

Во работилницата на познатиот словенски иноватор Иван Јакобовиќ, пред неколку години е создаден изум за кој наголемо се пишуваше во хрватските медиуми, а кој го привлече вниманието на сите кои имаат проблеми со високите сметки за парно во зимските месеци.

„Сакавме да направиме друга машина, но не испадна како што очекувавме, па сосема случајно ни падна на памет да направиме нешто ново и да се обидеме дали навистина функционира греењето со магнет“, косопственикот на компанијата, кој по професија е програмер, раскажува за Мондо.

Според него, магнетното греење е дури пет пати поисплатливо.

„Навлеговме во ова како хоби бидејќи имаме две големи куќи кои ги загреваме со топлински пумпи и одлично функционира, но греењето со магнети е пет пати поисплатливо“, посочува инвеститорот.

Тоа го објаснува и принципот на работа на овој уред, но иако системот е секако интересен од техничка страна, останува прашањето за практична употреба и можности за инсталација.

„На вратилото на електромоторот се поставува диск со постојани магнети, кој потоа се ротира, а над нив се поставува бакарна плоча, која потоа се загрева. Според првите мерења направени за затоплување на куќа од 200 квадрати и повеќе, месечните трошоци се околу 15 евра.

Пресметката вели дека греењето со магнети е приближно пет пати поевтино од топлинските пумпи, а со оглед на тоа дека пелетите се пет пати поскапи од топлинските пумпи, излегува дека греењето на пелети е 25 пати поскапо отколку со магнети“, објаснува соговорникот и забележува дека месечно за троши 320 евра на две обични соби што ги грее на пелети.

Но, овој тип на греење не е погоден за затоплување на станови бидејќи произведува многу бучава, па затоа е резервирано за куќи и подрумски простории.

„Засега кај нас има неколку луѓе кои повеќе од четири години се греат на магнети. Не контактираше човек кој грее викендица од 80 квадрати по цена од 600 денари месечно“, вели соговорникот, кој забележува дека се повеќе луѓе се заинтересирани да се префрлат на овој тип на греење.

Почетната инвестиција не е голема, а според соговорникот, поставувањето на уред кој се грее со помош на магнети чини околу 2.000 евра, но потребно е да се најдат и мајстори со соодветно знаење кои би можеле да вградат ваков уред во вашиот дом.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *