Friday, December 1

Вучиќ: Дојдоа да ми честитаат по говорот, двојно погледан сум од 3еленски

Вучиќ: Дојдоа да ми честитаат по говорот, двојно погледан сум од 3еленски.

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ изјави дека неговиот говор пред Генералното собрание на Обединетите нации привлекол внимание бидејќи бил поинаков, а откако се симнал од говорницата, му пришле шефови на мисиите и му честитале.

Тој вели дека тоа се шефови на мисиите на некои од најголемите земји во светот.

Тој се согласи со проценките дека неговиот говор на официјалниот канал на ОН е следен двојно повеќе од обраќањето на претседателот на Укpaина, Володимир Зеленски.

„Мојот говор привлече внимание затоа што беше поинаков. Затоа што некој што е мал се осмели да ја каже вистината.

Синоќа ми пријдоа шефовите на мисиите на некои од најважните земји во светот за да ми честитаат. Ја напуштија салата да дојдат и ме чекаа во делот позади говорницата кај што ме однесоа да ми кажат дека ова не го слушнале во последните 10 години.

И за храброста и на се останато. А јас само го кажував она што го мислам“, рече Вучиќ одговарајќи на прашања на новинарите во Њујорк, пренесува N1.

Тој додава дека смета дека овој говор направил нешто добро за Србија бидејќи „пострасно и со многу аргументирана аргументација ја браневме нашата позиција и им покажавме на сите дека не сме грст овес што можат да го поканат затоа што се големи, а ние се мали“.

Тој вели дека неговиот говор ја покачил цената за Србија.

Вучиќ истакна дека по говорот „ја кренавме цената“ и покажавме дека можеме да се бориме за нашите ставови.

Според него, неговиот говор го расипал наративот за единство за територијален интегритет затоа што потсетувал на „работи на кои многумина не би се сеќавале со толку милост“ кога станува збор за зачувување на територијалниот интегритет.

Вучиќ посочува дека токму поради тоа ќе инсистира на што побрзо решавање на косовското прашање и дека на Србија нема да и биде лесно во овој поглед.

„Мислам дека доволно добро ги познавам односите во меѓународната заедница и успеав, откако кажав се, тоа да го оставам без јавна критика, бидејќи контекстот беше внимателно избран, зборовите беа внимателно избрани во кои не можеш да ги негираш фактите.

Јас презентирав факти, не политички ставови. Некои многу среќни, некои од најголемите земји во светот се многу среќни.

А некои не се среќни. Мое е да работам во интерес на Србија и граѓаните на Србија“, истакна Вучиќ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *