Saturday, September 23

(ВИДЕО) Оваа девојка се врати од Германија во родната земја: Ништо не заштедив – Никогаш повеќе не би отишла да работам во туѓа земја

(ВИДЕО) Оваа девојка се врати од Германија во родната земја: Ништо не заштедив – Никогаш повеќе не би отишла да работам во туѓа земја.

Франка е отворена и искрена: Не се гледам себеси како работам таму за да заработам добра пензија.

Франка Крижановиќ од Витез пред три години замина во Германија да најде работа таму.

Таа најмногу работела во обложувалници. Но, таа отсекогаш сакала да го започне својот бизнис во Босна и Херцеговина.

Се вратила и отворила салон за убавина во Бусовача, каде работи со полно работно време. Како што вели, ни секунда не зажалила што се вратила од Германија, пренесува Бука.

Имав солидна плата и добро работно време, но не видов никаков напредок“, изјави Франка за каналот на Среќко Стиповиќ на Јутјуб.

„Таму беше убава работа, но не видов никаков напредок. Мислам дека и за 10 години ќе живеев таму во гарсоњера со такви работи… Не потценувам ниту една работа, но не беше работа што ја сакав, морав да ја работам.

Секој месец имав некои приоритети за плаќање, како станот и комуналиите, па немав пари да вложам во себе, односно во образованието“, вели Франка.

Како што вели, никогаш не се видела како засекогаш живее во Германија, но немала намера да се врати ни толку брзо.

„Дојдов лани на годишното и останав на годишното, не се ни вратив. Тоа беше сосема случајно. Почнав да работам во салон за убавина, тоа беше мојата прва работа овде и онаа што ја посакував.

Така дојдов до идеја да го отворам овој салон“.

Вели дека во Германија работела по околу 7 часа дневно и дека работата „и била супер“.

„Проблемот е што таму вака оди работа – дома и дома – работа. На сите им е досадно. Кога ќе поканите некого на кафе, никој нема време затоа што, како и сите, има нешто работа по дома.

Тоа ме ybиваше. Не е дека немав со кого да пијам кафе. Овде треба да бирате со кого ќе се дружите, а таму се дружите со кој морате.

Можеби звучи глупаво затоа што имам добри пријатели таму, но не знам како поинаку да кажам“.

На прашањето колку пари и остануваат секој месец во Германија, кога собира и одзема сè, кратко одговори.

„О ништо. Барем мене. Земаш плата и со неа исто како и кај нас живееш нормално. Затоа реков дека Германија не е тоа што беше.

Единствената предност што Германија ја има пред Босна и Херцеговина е пензијата. Правилно е мислењето на луѓето да се оди таму и да се заработи пензија, но јас не сум на тоа мислење.

Да го поминам најдобриот дел од мојот живот правејќи нешто што не ми се допаѓа во земја што не е моја, само за да заработам пензија, не би го правела тоа.

Мислам дека овде може да се живее уште подобро отколку таму. Нема да бидам единствената со босанска пензија. Мислам дека и овде луѓето добро живеат со пензија“.

„Ниту една секунда не зажалив што се вратив. Никогаш повеќе не би сакала да одам на друго место. Навистина би сакала да останам овде и да постигнам се што замислив“, изјави Франка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *