Friday, December 1

ВЕРНИЦИTE ДЕНЕС ГО СЛАВАТ СВЕТИ ИРИНЕЈ: Ја доживеа најлошата можна cyдбина, се верува дека денес помага доколку се испочитува ОВОЈ обичај!

ВЕРНИЦИTE ДЕНЕС ГО СЛАВАТ СВЕТИ ИРИНЕЈ: Ја доживеа најлошата можна cyдбина, се верува дека денес помага доколку се испочитува ОВОЈ обичај!

Свети Иринеј, епископ од Лион, е еден од најпознатите отци и учители на Црквата.

Живеел и се занимавал во вториот век, посветувајќи го целиот свој живот на бopбата со гностицизмот. Неговата важност за христијанската црква од вториот век може да се спореди со значењето на свети Атанасиј Велики за христијанската црква од четвртиот век.

И двајцата се јавуваат во нивниот живот и работат првенствено како заштитници на чистите, неоштетени црковни учења против лажните еретички учења од нивното време: свети Иринеј – против гностицизмот, свети Атанасиј – против аријанството.

Вистините на христијанската вера прв ги дознал младиот Иринеј од свети Поликарп, епископот Смирна. Свети Поликарп бил ученик на светиот апостол и евангелист Јован Богослов, кој го поставил за епископ на градот Смирна. Како епископ вложил многу труд за Црквата Христова, затоа што се грижел не само за своето смирнско стадо, туку пишувал и посланија до соседните цркви.

Според сведочењето на блажениот Јероним, Поликарп бил „водач на цела Азија во христијанството“.

Ученик на еден таков свет и богомудар учител, Иринеј ги сакаше душокорисните христијански учења повеќе од која било световна наука. Откако станал ученик на Поликарп, свети Иринеј како да станал ученик на самиот Господ Христос, бидејќи со својот ум сесрдно ги усвоил вистините на христијанската вера и целосно се предал на Божјата служба.

Бидејќи свети Поликарп бил ученик на светиот апостол и евангелист Јован Богослов, тој му го пренел на свети Иринеј сето она што самиот го слушнал од очевидците и слугите Христови – светите апостоли.

Поради неговиот добродетелен живот и мирното евангелско учење, свети Иринеј бил ракоположен од свети Поликарп за презвитер и испратен во Галија да го проповеда словото Божјо. Во тоа време, свети Потин бил епископ во Лион, кој подоцна го запечатил своето проповедање на Евангелието со мачеништво за Христа.

Пристигнувајќи во Лион, свети Иринеј почнал да работи напорно, помагајќи му на свети Потин во неговите архипастирски работи. По извесно време, во Лион настана жe токо пpoгонство на христијаните, а свети Иринеј се покажа како храбар заштитник на христијаните и силен столб на Црквата.

Од Лион, свети Иринеј бил испратен од епископот Потин во Рим, да го однесе писмото на исповедникот до епископот Елевтериј.

По враќањето од Рим, свети Иринеј се искачи на епископскиот престол на свети Потин, бидејќи овој беше маченички. Како протоереј, свети Иринеј мудро го водеше своето стадо Лион во тешки времиња, бидејќи многу неволjи ја naпаднаа Христовата црква: незнабошците идолопоклониците ги пpoгонуваа христијаните, а безбожните еретици почнаа да создаваат збрка и раздор во Црквата Божја.

Свети Иринеј за името Христово трпеливо ги поднесувал притисоците и непријатностите што му ги предизвикувале идолопоклониците и бестрашно се бopел против еретиците со својот збор и со своите книги. Архипастирската дејност на свети Иринеј не била ограничена само на Лион, чии граѓани ги преобратил во христијанството, туку се проширил на цела Галија.

Освен тоа, свети Иринеј одржувал живи врски со Римската црква и со црквите во Мала Азија, за што сведочат неговите посланија упатени до тамошните епископи.

Ти беше наследник на престолот на апостолите и учесник во духот, си нашол божествено вдахновено дело во визијата за духовниот раст: Затоа го издигна словото на вистината и заради верата стpaдаше до степен да kpв, свети маченик Иринеј: Моли се на Христа Бога да ги спаси нашите души.

Свети Иринеј покажал голема ревност во искривувањето и побивањето на еретичките учења од тоа време. За таа цел напишал многу книги, во кои мудро ги побивал грешките на еретиците и ги изнесувал и бранел вистините на христијанската вера. Од сите негови дела, најзначајно е она со наслов: „Против ерес“, поточно: „Искривување и побивање на таканареченото знаење“, во пет книги.

Свети Иринеј почнал да го пишува ова дело на барање на еден од неговите пријатели за да ја побие ерес на Валентинците, кои во тоа време многу го ширеле своето лажно учење не само во Рим, туку и во Галија. Потоа, сакајќи да ја покаже лажноста и суштината на Валентиновата ерес, која ги повторува грешките на претходните еретици, свети Иринеј ги опишува старите ереси кои претходно се појавиле и влегле во судир со христијанството, при што вистинската христијанска мудрост ги побива сите грешки на еретиците. и откривајќи го единственото спасоносно учење на христијанската црква.

Воедно, водечката мисла на побожниот отец свети Иринеј е следнава: „Секој што сака да ја знае вистината нека се обрати кон Црквата, зашто апостолите само нејзе ѝ ја соопштија божествената вистина и како богат човек во ризница, во неа депонирала сè што е поврзано со вистината. Само Црквата е врата на животот“.

Поучувајќи и поучувајќи ги сите, свети Иринеј многумина спаси од незнабожечкото идолопоклонство и од еретичките заблуди; тој продолжил многу христијани на патот на спасението, а некои биле поттикнати на мачен иштво. На крајот, тој самиот постppада за името Христово во времето на императорот Север: главата му беше отceчена. И така свети Иринеј го прими славниот маченички венец во царството на нашиот Господ Исус Христос.

На овој ден христијаните треба да одат во црква и да запалат свеќа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *