Friday, December 8

Бpyтално искрено, жените СЕ ПЛАШАТ да прочитаат: Што значи машкото ,,Те сакам”!

Бpyтално искрено, жените СЕ ПЛАШАТ да прочитаат: Што значи машкото ,,Те сакам”!

Експертот на необичен начин им испраќа порака на сите жени и се обидува да ги предупреди на какво однесување никогаш не треба да паднат на мажот.

Не е лесно да се прочитаат овие редови!

Психотерапевтот Атена Стејк ги разоткрива најдлабоките мотиви на нарцис, односно маж на кој ниту една жена не смее да му дозволи вакво однесување, пишува Lovesensa.rs.

Таа напиша писмо од машки род и на необичен начин ги претстави сите желби и размислувања на себичниот сопруг:

„Драг мој соучесник во зависноста,

Она што ќе ви го кажам, никогаш не би ви го кажал поинаку, бидејќи тоа би значело губење на главниот извор на задоволство во животот – играта победникот зема сè. И токму тоа ти помага да го носиш мојот товар во оваа врска.

И тоа е поентата.

Кога велам „те сакам“ мислам дека сакам колку инсистираш дека те се допаѓа сè во мене, дека јас сум центарот на твојот живот, дека сакаш да ме направиш среќен и дека никогаш не очекуваш да го направам истото.

Ја сакам моќта што ја имам да уживам во твојата пријатност, твојата желба да бидам љубезен, го сакам задоволството што го чувствувам секогаш кога се покажувам огромен во споредба со тебе, секогаш кога ја користам секоја прилика да направам да се чувствуваш мала и безначања.

Го сакам тоа чувство за тоа колку си слаба, ранлива, емоционално кревка, сакам да гледам со презир на таа твоја детска невиност, која во моите очи е само слабост.

Го сакам тоа чувство да можам да те „тренирам“ да се чувствуваш „глупо“ кога сакаш да зборуваш за теми кои воопшто не ме интересираат и кои со текот на времето очекуваш се помалку од мене, додека јас очекувам повеќе и повеќе од тебе.

Ја сакам леснотијата со која останувам во центарот на твоето внимание, сакам како се обидуваш да ја избркаш целата моја б олка (никогаш своја!) и го сакам тоа – што и да правиш – никогаш не можеш да ме сакаш, почитуваш и цениш доволно…

(Блискоста не е важна, не е важно емпатијата, не е важно емотивната врска што ја сакаш, не е важно што те повpeдив или навредив, не е важно колку и да поминувам малку време со тебе, или со децата итн.

Важен е мојот статус,битно е постојано те ставам на ТВОЕ место,битно е да те боли и да се справиш со мојата бо лка. Јас сум супериорен и го барам правото на уживање, восхит и утеха, а не ти, се сеќаваш?)

„Те сакам“ значи го сакам начинот на кој се чувствувам кога си со мене, кога чувствувам дека ми припаѓаш. Како кога возам убава кола, сакам како мојот статус расте поради тебе во очите на другите, особено кога другите сфаќаат колку сум подобар од тебе. Исто така, сакам кога другите ми завидуваат што те имам тебе.

Ја сакам моќта со која те принудувам да ми ја докажуваш својата љубов и лојалност, постојано да бараш начин да ми ја докажеш лојалноста.

Сакам што можам да те обвинам секогаш кога ќе почувствувам потреба да се потпрам на тебе, особено што ми требаш да го храниш моето чувство на супериорност и илузија на моќ. ( како и да постапувам – ќе покажеш дека ја прифаќаш мојата супериорност, ќе те научам да ги презираш потребите на слабите луѓе – „блискост“ или „емотивност“ исто како што ме учеле како дете.

Го сакам тоа што можам да те направам несигурна во секунда, особено ако им покажувам внимание на другите жени.

Тогаш можеби ќе ти покажам нешто што не ти го давам, само колку и ти да почнеш така лесно да молиш за она што јас им го давам на другите – комплименти, внимание, изразени чувства…

Го сакам тоа што секогаш те враќам кога се закануваш дека ќе си заминеш, а со само неколку трошки те фрлам кога неверојатно брзо те убедувам повторно да ми веруваш. Секогаш кога ќе го засилам мојот шарм, те измамувам да веруваш дека овој пат ќе се сменам.

„Те сакам“ значи ми требаш, затоа што ми треба некој што нема да ме остави, некој што ќе направи да се чувствувам добро секогаш кога ќе направам да се чувствуваш лошо.

Така успевам да го замолчам во себе стравот што никогаш нема да го признаам, слабоста што ја мразам во себе и поради која те мразам тебе.

„Те сакам“ значи сакам како ги обликувам твоите мисли и верувања, како го контролирам твојот ум, како мислиш дека јас сум твоето чудо, твојот спасител, твојот извор на живот; Сакам како ми се враќаш секогаш кога се обидуваш да заминеш.

Сакам како сето ова ме прави да се чувствувам како божество, сакам како ме обожаваш, како жртвуваш сè за да ми го докажеш тоа.

Сакам како можам да те натерам да се сомневаш во себе, дури и да се сомневаш во здравиот разум, да се обидеш да ми се објасниш, да се прашуваш што не е во ред со тебе и да не сфаќаш дека не можеш да направиш среќен човек кој може и тој ужива да ги презира другите.

„Те сакам“ значи дека го сакам мојот одраз во твоите восхитувачки очи, дека ти си мојата дрога за добро чувство, дека си мојата секогаш посветена публика, мојот најголем обожавател и обожавател. Те избрав како дрога затоа што, кога ќе ме погледнеш, се чувствувам како непогрешлив извор на семоќно знаење.

Манипулациja во партнерските односи.

И сакам како, колку и да молиш за љубов и восхит, колку и да бараш да те ценат за возврат, тоа нема да се случи, барем додека јас ги држам конците. Зошто би ги отфрлил?

Зошто, кога му завидувам на задоволството што го чувствувам кога ти негирам се што би ти дало ветер во едрата и на тој начин ќе ти помогне да одлеташ од мене? Уживам да не ти ја давам нежноста што ти треба, да ти го скршам сонот, а потоа да си кажам „Јас не сум будала“.

Го сакам тоа што можам да ги контролирам сите твои обиди да ме „прогледаш“, затоа што секоја дискусија можам да ја пренасочам на прашањето – што не е во ред со тебе? Зошто не си ми благодарна, после „се што правам за тебе“.

Сакам и колку вешто успевам да манипулиpaм со другите и да им покажам дека јас сум „добриот“ а ти си „лошиот“ партнер во нашата врска, затоа што секогаш се жалиш за нешто, никогаш не си задоволна, секогаш си себична и сл. на неодредено време.

Обожавам колку ми е лесно да кажам „не“ кога сакаш нешто што ќе те направи уште повредна во споредба со мене, па затоа го фокусирам твоето внимание на моите потреби и желби.

Сакам како можам да влијаам на твоите мисли и амбиции, без разлика колку ја трошам енергијата од твојот живот, па дури и те изолирам од луѓето кои те сакаат и поддржуваат.

Ми се допаѓа кога ми кажуваш колку те повредувам, а не знаеш дека всушност ми даваш извештај за тоа колку моите техники се ефективни за да ти предизвикаат болка.

А всушност те мразам затоа што ја мразам и мојата зависност од твоето внимание и нежност, мојата потреба постојано да се гледам себеси во тие твои очи полни со обожавање, восхит, простување и подготвеност повторно да паднам во мојата замка.

Кога ќе кажам „те сакам“, сакам тоа ќе останам за тебе мистерија која никогаш нема да можеш да ја решиш. И нема да можеш затоа што не знаеш или одбиваш да разбереш дека во оваа игра победува само оној кој ги знае сите „правила“. А главното правило е дека во мојот свет вниманието, ранливоста и изразувањето чувства се знаци на слабост.

Засекогаш ограничен во љубовта, вашиот нарцис.

П.С.: Навистина ми треба помош, но не можеш да ми ја дадеш бидејќи сме зависни еден од друг. Само терапевт со искуство во работа со нарцисоидност може да ми помогне, и тоа ако навистина му дозволам“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *