Sunday, December 3

БРАВО ЗА ОВАА ДРЖАВА: Усвоен законот за бесплатни хигиенски влошки и тампони за сите жени во Шкотска

Новиот закон бара секоја јавна институција во Шкотска (училишта, совети, колеџи) да обезбеди бесплатни хигиенски влошки.

Шкотска влезе во историјата како прва земја во светот која донесе закон со кој хигиенските влошки и тампони се бесплатни за секого.

Законот за менстpyaaлни производи, кој стапува на сила на 15 август, значи дека сите образовни институции, но и јавните институции мора да ги обезбедат овие производи.

Од 2017 година, потрошени се нешто помалку од 32 милиони евра за јавно достапни хигиенски производи.

Моника Ленон, пратеник од Лабуристичката партија, се заложи за нацрт-закон што беше јавно поддржан во шкотскиот парламент во 2020 година.

„Локалните власти и партнерските организации работеа на тоа да ги ослободат хигиенските влошки“, рече Ленон.

Пратеникот додаде дека ова е голема пресвртница во борбата на локалните движења, што покажува што може да се постигне кога се прават смели, политички потези.

„Трошоците за живот растат, а оваа сметка е зрак на надеж што покажува што може да се постигне кога политичарите ќе се здружат за доброто на луѓето на кои им служат“, рече Ленон.

„Тестенини или производи за менструација“

Социјалното претпријатие кое работи на справување со сиромаштијата во менсtpyaалниот циклус во ОК верува дека менccтруалните производи треба да бидат достапни за секого, како тоалетната хартија во јавните бањи.

Циклусната сиромаштија значи дека некои жени со ниски приходи не можат да си дозволат менстpyални производи.

Џорџи Николсон за Добро утро Шкотска на радио Би-Би-Си изјави дека организацијата спровела истражување пред пандемиjjaта, што укажувало дека една од четири жени во Шкотска се соочила со сиромаштија во одреден момент од нивниот циклус.

„Сиромаштијата може лесно да се опише: кога одите во супермаркет, всушност треба да одлучите дали да купите пакет тестенини или кутија тампони – тоа е едноставно.

„Слушаме дека многу мајки одат без хигиенски влошки за да имаат пари да купат храна за бебиња, а импровизираат со полнење чорапи со весници, бидејќи тие работи се поевтини од менстpyaлните производи“, вели Николсон.

Таа додаде дека оваа постапка е голема пресвртница.

Шон Робинсон, секретар за социјална правда на Шкотска, истакна дека слободниот пристап до хигиенски влошки и тампони е „основа за еднаквост и достоинство“.

„Ние сме горди што сме првата влада во светот што го направи овој чекор, кој е особено важен во време кога луѓето се соочуваат со тешки избори поради зголемените трошоци за живот.

„Не сакаме некој да се најде во ситуација да не може да си дозволи хигиенски производи“, додаде Робинсон.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *