Wednesday, October 4

Битиќи со убави вести: Во март со порастот на минималната, ќе има и линеарно зголемување на платите во јавниот сектор

Битиќи со убави вести: Во март со порастот на минималната, ќе има и линеарно зголемување на платите во јавниот сектор.

Убави вести за вработените во јавниот сектор.

Деталите во продолжение после рекламата.

За минималната плата и пензиите имаме системско решение постигнато преку социјален дијалог, рече вицепремиерот за економски прашање Фатмир Битиќи во „24 анализа“.

-За ова веќе ќе нема уценувања, ќе нема наддавања меѓу синдикати и работодавачи. Дефиниравме заедно методологија, критериумите за пораст се трошоците за живот, односно инфлацијата и порастот на просечната плата.

Тоа е заедно усогласено системско решение. Системско е зашто беше одобрено од сите засегнати страни, односно синдикатите и работодавачите, кажа Битиќи.

Тој додаде дека во март освен што ќе има зголемување на минималната плата, во јавниот сектор ќе има усогласување на платите.

-Во март линеарно ќе биде зголемена платата во јавниот сектор за толку за колку што е зголемена минималната плата.

Со Законот за административни службеници сите ќе бидат опфатени, рече Битиќи, додавајќи дека пари во буџетот веќе се обезбедени.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *