Saturday, September 23

Бездомник побарал чаша вода, но бил одбиен: Тогаш Бог направи прекрасна работа во срцето на жената која посматрала сè

Бездомник побарал чаша вода, но бил одбиен: Тогаш Бог направи прекрасна работа во срцето на жената која посматрала сè.

Бездомник побарал чаша вода од работник во ресторан, но тој одбил.Сепак, Бог направил неверојатна работа во срцето на една жена која гледала се.

Есмене Бонгаис-Наваро има големо срце за бездомниците. Иако е од Филипините, таа сега живее во Тексас, а секој викенд оди во Хјустон за да им дели пици на бездомниците.

Вечерала со пријател кога Бог ја ставил на патот на бездомник на кој му била потребна Христовата љубов. И токму тоа му го даде оваа жена!

Бездомник влегол во ресторан со едноставно барање – побарал чаша вода или сок. За жал, вработениот одбил да му помогне.

Тој му рекол дека мора да купи пијалок, па бездомникот го напуштил ресторанот очаен и со наведната глава.

Есмене била длабоко тpoгната од глетката, па потрчала по мажот. Го нашла како копа низ контејнер. Таа го прашала дали би сакал да и се придружи на вечера, а тој со почит ја прифатил поканата.

Тие се вратиле во ресторанот каде на бездомникот веднаш му пришол друг келнер и го замолил да си оди. Но, Есмене го бранеше, нагласувајќи дека тој и бил гостин.

Човекот им се придружил на Есмене и нејзината пријателка на масата и нарачал сок од портокал, а подоцна и розова лимонада.

После тоа отишол во бифето каде стоел извесно време, каде со солзи во очите земал храна.

Тоа беше тpoгателен момент за Есмене. Го погледна човекот и размислуваше колку е трошачка – заборавајќи колку луѓе немаат што да јадат и пијат.

Таа е благодарна на Бога што ја искористи за да биде благослов за човекот, а таа и нејзините пријатели направија план да го прават истото секогаш кога ќе видат бездомник.

Се надеваме дека нејзината приказна ќе ве инспирира за да можете и вие да ја ширите Христовата љубов кон оние кои се отфрлени од општеството.

„Вистина, ти велам, што и да не си направил на еден од овие најмалите, не си ми учинил ни на мене. (Матеј 25:45)

Споделете ја оваа приказна со другите за да ги поттикнете да прават слични дела на љубов!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *