Saturday, September 23

АНА БУЧЕВИЌ – ПРИКАЗНА ЗА ДВЕ ПТИЦИ КОЈА ЌЕ ВИ ГО ПРОМЕНИ ЖИВОТОТ: Што треба да направиме кога ќе го допреме дното и ќе доживеете неуспех

АНА БУЧЕВИЌ – ПРИКАЗНА ЗА ДВЕ ПТИЦИ КОЈА ЌЕ ВИ ГО ПРОМЕНИ ЖИВОТОТ: Што треба да направиме кога ќе го допреме дното и ќе доживеете неуспех.

Што да направите кога ќе доживеете неуспех – приказната на Ана Бучевиќ може да ви го промени животот и да ве мотивира да продолжите и покрај препреките!

„Неуспехот не постои. Неуспехот значи дека животот не носи во друга насока“. – изјави Опра Винфри.

Кога доживуваме пад, на почетокот изгледа тешко да продолжиме. Но, ако се подигнете, истресете ја прашината и прифатите го неуспехот како лекција – од него излегувате посилни, поенергични, подготвени да освоите некои нови хоризонти на животот.

Една таква приказна сподели мотивацискиот говорник и автор на книги за самопомош Ана Бучевиќ на нејзиниот Инстаграм профил safari_duha:

„Еднаш одамна имаше две птици…

И двете знаеја дека се создадени за лет. Тие знаеја дека затоа имаат крилја.

И двете погледнаа во небото и почувствуваа дека таму припаѓаат. И полетаа. И летаа…

Слободно летаа на небото, набљудувајќи го светот од најубавата перспектива. И чувствувале слобода.

ТИЕ БЕА ИСТИ…
Потоа се случи нешто неочекувано. Се случи нeвpeме, ypaган, дожд и гpмежи, се случи грбливец…

И двете птици паднаа. Можеби уморни, можеби paнети, можеби исплашени, можеби со ckpшени крилја…

Тие паднаа на земја. И од тогаш НЕ СЕ ИСТИ…
Од двете, само една повторно полета.

На една, фокусот беше на тоа како таа живеела дотогаш. Се сеќаваше на летото, слободата, перспективата и радоста на животот. Со раширени крилја и летот за кој е создадена.

Фокусот на втората беше падот. На ckpшеното крило, на буpaта и ветерот, на грабливците. Тоа е она што таа се сети. Тоа е она што таа го мислеше. И таа се плашеше.

На првата фокус и беше на летот. Фокусот на втората беше падот.

Првата повторно полета знаејќи сега дека ако некогаш повторно падне, секогаш ќе може повторно да лета. Другатс никогаш повеќе не полета…

Две ИСТИ птици веќе НЕ беа ИСТИ, а го имаа истото искуство. – напиша Ана.

Во оваа приказна се враќаме на изворот на сè – сè зависи од нашите мисли и перспективата од која гледаме на светот. Размислете добро и светло, и тоа ќе ви го донесе животот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *